Amiens, bekend om zijn beroemde hortillonnages, is echt een stad vol natuur. Het is dan ook de vierde groenste stad van Frankrijk. Laten we eens een kijkje nemen in de plantentuin. Hij dateert uit de 13e eeuw en is één van de oudste van Frankrijk. Lodewijk XV schonk hem aan de gemeente in 1751 op voorwaarde dat er een botanische tuin van zou worden gemaakt… Vandaag kan je in deze één hectare grote tuin langs het wandelpad genieten van alles wat er groeit en bloeit. Bezoek er ook de prachtige serre in Napoleon III-stijl. Minder gekend maar heel rustig, op een zestal minuten van het drukke stadscentrum.
10 redenen om onze parken en tuinen te ontdekken
01. De stadstuin
de weldaden van de natuur midden in de stad02. Kunsttuin of tuinkunst
Gangpaden vol poëzieWanneer de tuin de kunstenaar inspireert en wanneer kunst de tuinman inspireert. Het resultaat is één en al creatie!
Gerard Guio, een liefhebber van poëzie, zaait zijn gedichten in zijn Hof van Eden in Zuytpeene in Vlaanderen, aangelegd rond zijn 18e-eeuwse Vlaamse boerderij zo’n tien jaar geleden. Zo maakt hij de vruchtbare aarde wakker met de klanken van alexandrijnen. Hij houdt ook erg van het geluid van water en dus vind je in dit toevluchtsoord ook vijvers, fonteinen en watervallen. Waterlelies, madeliefjes en irissen bloeien hier in een prachtig ritme, tegenover de Kasselberg. Deze tuin vol water en poëzie wordt volledig natuurlijk bewerkt. De lyrische tuinman biedt je een heel bijzonder bezoek aan door de combinatie van plantkunde en poëzie.
03. De kasteeltuin
een uitnodiging naar het hart van de betoverde natuurDeze spektakeltuin is echt majestueus, met zijn koninklijke laan die je naar de oneindigheid lijkt te voeren. Heb je hem herkend? Dit is de formele perfectie van de Franse tuin, een stijl die zijn hoogtepunt kent met de kasteeltuin van Chantilly van André Le Nôtre. Feeërieke fonteinen, beelden en vijvers waarin de hemel zich spiegelt… Een harmonie van verfijnde geuren die je in beroering brengt.
In een romantische bui? Dan is de Engelse tuin op het kasteeldomein van Chantilly echt iets voor jou. Het lied van de liefde weerklinkt er en wordt omgetoverd tot een idyllisch schilderij: zwanen, watervogels, watervallen, zonder de Tempel van Venus en het eiland waar Eros heerst te vergeten… Een echt kunstwerk!
Laat je, nog steeds in dit veelzijdige park, ook verrassen door de Engels-Chinese tuin die Marie-Antoinette inspireerde, met als bonus een proeverij van de enige echte ‘crème Chantilly’ bij Hamlet! Al je zintuigen worden hier verwend!
04. Een fantasietuin
die je meevoert door zijn gekke dromen!Ervaar het bij Nadège, die haar prachtige tuin ‘La goutte d’eau’ voor je openstelt in La Caloterie, op de weg naar Montreuil-sur-Mer. Deze tuin evolueert elk jaar naargelang haar inspiratie. Ze zal je met passie door de vele kleine tuintjes gidsen, telkens gebaseerd op een andere inspiratiebron maar allemaal met één rode draad: de Engelse tuin. De salontuin of de ‘tea time’-tuin? Welke je ook kiest, je zal betoverd worden door de rustige sfeer die ontstaat door het geluid van het water, de subtiele geur van rozen en hortensia’s, en door de ouderwetse sfeer die nog meer tot zijn recht komt door de vele voorwerpen die Nadège op rommelmarkten bij elkaar zoekt. Zo zal je onder meer versteld staan van de prachtige gieters collectie!
05. In de tuinen waar kinderen koning zijn
In het Parc MosaïcIn Houplin-Ancoisne, in de Rijselse metropool, nodigen deze tuinen gezinnen uit voor een uitstapje met tien verschillende sferen. Tien tuinen van elders volgen elkaar op en roepen de architectuur, de hedendaagse kunst, de plantages, het spel en de activiteiten op die eigen zijn aan het land van herkomst. De ontwerper van deze tuinen draagt ze dan ook op aan de inwoners van Lille die uit heel de wereld afkomstig zijn. De kinderen worden vrolijk ondergedompeld in deze verschillende culturen en genieten ervan terwijl ze zich amuseren… Het schorskeverdoolhof, het pad van de elfen, de grasheuvels, muzikale spelletjes en hangmatten. Om alle subtiele details te begrijpen, zijn er begeleide wandelingen voor jong en oud.
06. De tuin als meditatieplek
om tot jezelf te komenOm te mediteren hebben we een rustige plek nodig, zodat we makkelijker kunnen ‘loslaten’. Het is niet gemakkelijk om aan de dagelijkse routine te ontsnappen: onze hersenen draaien op volle toeren en verwerken veel te veel informatie per seconde. Dringend tijd om af en toe eens uit te schakelen en onze geest en lichaam weer in harmonie te brengen. De perfecte plek hiervoor is een zentuin, zoals die in Ly in Sénarpont, met de Japanse feng shui als inspiratiebron.
Maar ook aan de abdij van Vaucelles, nabij Cambrai, waar de middeleeuwen de inspiratiebron waren. Van alle tuinen in het hart van deze cisterciënzerabdij, ver weg van de wereld, zal vooral de tuin van de bijbel, gewijd aan de geneeskrachtige planten die in de bijbel voorkomen, je helpen om even tot jezelf te komen. Vanuit de ‘Bouqueterie’, bestaande uit drie perken met vaste planten, kan je de belvedère bereiken en genieten van het uitzicht op de site en de Boven-Scheldevallei. Een bezoek aan de abdij, die de grootste kapittelzaal van Europa herbergt, met zijn gewelven en spitsbogen, zal deze meditatieve retraite voltooien.
07. Een herinnering aan de Grote Oorlog
Tuinen om de wereldvrede te vierenHet is geen toeval dat het idee voor de ‘Jardins de La Paix’ hier, in de Hauts-de-France regio, is ontstaan, een van de meest beproefde regio’s tijdens de vier jaar durende Grote Oorlog. Gilbert Fillinger, directeur van Art & Jardins, die aan de basis ligt van dit project, roept “een tegenwicht van rust op voor de woede van de gevechten”. De tuinen, die zijn aangelegd in de buurt van de grote sites ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog, zijn ontworpen door landschapsarchitecten, beeldende kunstenaars en architecten uit de 35 landen die mee streden. Ze onderstrepen zowel de internationale dimensie van het conflict als de kracht van het potentiële broederschap. Een bezoek dat je vertrouwen in de toekomst sterkt. Deze 15 tuinen zijn een positieve benadering van onze plicht om nooit te vergeten!
08. Medicinale tuinen
die je genezen en waar je iets bijleertGeïnspireerd op de strenge, wijze en beredeneerde levenswijze van de kartuizermonniken, bieden de tuinen van de Chartreuse de Neuville een scala aan eetbare, medicinale en bloemrijke planten. Tijdens de wandeling zal je onder de indruk raken van de verbonden tuinen van Vavilov, geïnspireerd door de Russische agronoom, geneticus en botanicus die in zijn tijd al gevoelig was voor de gecultiveerde biodiversiteit en de milieu-, klimaat-, voedsel- en gezondheidskwesties die nu aan de orde zijn. Een echte visionair dus. De tuinen zijn gestructureerd volgens de regels van de kunst, van de geneeskrachtige tuinen tot het ‘plantaardig klooster’, een mozaïek van 54 bloemrijke perken en het aangelegde pad. Je leert er vast iets bij en doet er ideeën op voor in je eigen tuin!
09. De fijnproeverstuin
een feest voor je smaakzinOp het domein van een oude boerderij die eruit ziet als een herenhuis, kan je de moestuin in Napoleon III-stijl bezoeken, ontworpen door landschapsarchitect Louis-Sulpice Varé: de moestuin en schuur van Estournelles in Breuil-le-sec in de Oise. Zijn circa 4.000 m2 zullen je vanaf het charmante toegangspoortje in één oogopslag betoveren. Je begrijpt onmiddellijk waarom dit geklasseerd is als historisch monument. Een perceel dat mooi wordt afgezoomd door buxus, vaste planten en fruitbomen omvat bedden vol weelderige groenten en fruit, bloemen, aromatische planten en er gedijt ook een prachtige verzameling planten uit de komkommerfamilie. Verleng je bezoek met een wandeling in de Engelse tuin met vijver en eiland beplant met opmerkelijke bomen en bewonder voordat je doorgaat zeker ook de 17e-eeuwse oogstschuur met zijn prachtige dakgebinte.
10. Tuinen die je vijf zintuigen aanscherpen
geniet van het momentDe cisterciënzerabdij van Valloires heeft Gilles Clément van haar sfeer doordrongen. Deze man valt niet echt in een hokje te duwen, maar is naar eigen zeggen toch vooral tuinman. Hij heeft van de bekroonde Jardins de Valloires in de Sommebaai een observatorium gemaakt gewijd aan planten en biodiversiteit, als eerbetoon aan de Picardische natuurliefhebber Jean-Baptiste Lamarck.
De vijf verschillende werelden georganiseerd in de vorm van thematische eilanden zorgen voor een bedwelmende zintuiglijke ervaring! De gewone tuin met zijn Frans perspectief, de tuin van de eilanden waar de schors en het bonte gebladerte een atypisch decor vormen, de weide, de tuin van de evolutie die het verhaal van de mens en de planten vertelt, de moerastuin die herinnert aan de aanwezigheid van de Authie, en de rozentuin met een pracht aan witte, roze en rode rozen. Onze favoriet is de prikkelende de tuin van de vijf zintuigen. Hier bekijken we de natuur niet alleen, we kunnen haar ook ruiken, aanraken en proeven… Een echt feest voor de zintuigen!