Senarpont, Jardin de Ly ©CRTC Hauts-de-France - Comdesimages.comSenarpont, Jardin de Ly ©CRTC Hauts-de-France - Comdesimages.com
©Jardin de Ly à Senarpont | CRTC Hauts-de-France - Comdesimages.com

Ga op zoek naar jezelf in een meditatieve tuin

Om te mediteren heb je een rustige plek nodig, zodat je vlotter kan loslaten. Je losmaken van je vastgeroeste dagelijkse routine is niet gemakkelijk. Vind weer harmonie tussen lichaam en geest in deze verrassende en intieme tuinen.

Sénarpont_Jardins de LY©CRTC Hauts-de-France - Anne-Sophie FlamentSénarpont_Jardins de LY©CRTC Hauts-de-France - Anne-Sophie Flament
©Sénarpont, Jardins de LY|CRTC Hauts de France - Anne-Sophie Flament

01. Zentuinen met Aziatische inspiratie

Waarom ga je niet richting de Rijzende Zon? Of het nu in het hart van het coulisselandschap van Avesnois is, in de Japanse Tuin, volledig ontworpen door de gemeentelijke diensten van Sains-du-Nord, in Hellemmes bij Lille, op het Sentier de Chimonobambusa of in de Jardin de La Méditation in Saint-Venant. Deze tuinen brengen je in een volledig andere omgeving met bamboe, Japanse kersenbomen, … Alles badend in het betoverend geluid van watervalletjes! In sommige tuinen wordt het decor aangevuld met boeddhabeelden en Japanse voorwerpen, in andere met rode metalen bruggetjes of rood-witte koi. Het zijn stuk voor stuk verrassende en rustgevende paradijselijke hoekjes!

Op iets grotere schaal zijn er de Jardins de LY, in Sénarpont in de Breslevallei, waar eveneens de Aziatische sfeer wordt opgeroepen. Een tuin waar je helemaal zen wordt, met een doorgedreven Aziatische sfeer voor het hele gezin! Ieder vindt er zijn gading! Een labyrint in een bamboebos, Chinese paviljoenen en een ruimte gewijd aan 150 bonsaibomen. Tot groot vermaak van iedereen zijn er ook dieren te bewonderen, zoals pauwen, ganzen en zwarte zwanen!

02. Filosofische tuin

 

 

Mediteer en wandel in de voetsporen van Jean-Jacques Rousseau in het park Les Charmettes de Castellant, gewijd aan deze illustere filosoof, auteur van het boek ‘Mijmeringen van de eenzame wandelaar’. Het is er heerlijk toeven! Dit park in Largny-sur-Automne is aangelegd in Engelse stijl, een techniek die werd geprezen door Rousseau omdat hij voor hem verwees naar een geëmancipeerde natuur. Je dwaalt er rond tussen grotten en bronnen tot aan zijn standbeeld en de replica van zijn graftombe. Een mysterieuze en romantische wandeling in een enorm groen park vol bomen!

03. Bijbelse tuin

Aan de abdij van Vaucelles, nabij Cambrai, waren de middeleeuwen de inspiratiebron. Van alle tuinen in het hart van deze cisterciënzerabdij, ver weg van de wereld, zal vooral de tuin van de bijbel, gewijd aan de geneeskrachtige planten die in de bijbel voorkomen, je helpen om even tot jezelf te komen. Vanuit de Bouqueterie, bestaande uit drie perken met vaste planten, kan je de belvedère bereiken en genieten van het uitzicht op de site en de vallei van de Boven-Schelde. Een bezoek aan de abdij met haar gewelven en spitsbogen, die de grootste kapittelzaal van Europa herbergt, zal je meditatieve retraite voltooien.

04. Comtemplatieve wandeling in Penin

Bernadette en Daniel Richir nemen je mee op een wereldreis in hun tuin van Eden in de Artois, ver van de drukte van de stad, die zich uitstrekt over 5000 m2. De zachte stilte die enkel doorbroken wordt door vogelgezang en natuurgeluiden laat je in vervoering achter. Alles schittert hier! Een ongelooflijk palet van kleuren, geuren, perspectieven, veelvuldige en zeldzame vormen, gevarieerde texturen… Je doorkruist op je eigen tempo de vijf continenten, belicht aan de hand van esdoorns, coniferen, magnolia’s, rododendrons, hortensia’s, ontelbare rozenstruiken, grassen en vaste planten, meer dan 2000 plantensoorten. De vijver met zijn overvloedige waterlelies nodigt uit tot bezinning en ontspanning. Neem een pauze in de fauteuils om diep adem te halen en te genieten van de ongelooflijke voordelen van deze natuur, georganiseerd als een schilderij.

“We denken dat wij naar de natuur kijken, maar het is de natuur die naar ons kijkt en ons vervult”, Christian Charrière

Sluiten