Saint-Paul _ Jardin du peintre André Van Beek © CRTC Hauts-de-France – Anne Sophie FlamentSaint-Paul, Jardin du peintre André Van Beek
©Saint-Paul, Jardin du peintre André Van Beek | CRTC Hauts-de-France – Anne Sophie Flament

Kunsttuin of tuinkunst...

Schoonheid doet het alledaagse vergeten

Wanneer de tuin de kunstenaar inspireert en wanneer kunst de tuinman inspireert, het komt allemaal neer op het creëren van schoonheid. Zoals Jacques Delille getuigt: “Een tuin is in mijn ogen een groot schilderij. Dus wees een schilder!” Veel van zijn collega’s of beeldhouwers, ontwerpers, dichters, schrijvers en liedjesschrijvers zijn in de ban van de natuurlijke schoonheid van tuinen, die hun verbeelding betovert en inspireert… Hierdoor kunnen ze vol enthousiasme creëren.

Zoals schoonheid aantrekt, kan je je ogen de kost geven in deze prachtige tuinen waar kunst je emoties binnendringt en versterkt. Kortom, een tuin aanleggen is echt kunst!

Noord-Frankrijk, Saint-Paul, Jardin du peintre Van BeekNoord-Frankrijk, Saint-Paul, Jardin du peintre Van Beek
©Noord-Frankrijk, Saint-Paul, Jardin du peintre Van Beek|CRTC Hauts-de-France - Jean Luc Verbrugghe

01. Tuinen van schilders

Genesteld in het hart van de Aisne, in Largny-sur-Automne, lijken de tuinen van La Muette wel geborduurd kantwerk. Eén en al raffinement! De wandeling langs de overblijfselen van een groot terras uit de 16e eeuw en rond een huis met een rijk historisch verleden zal je charmeren met haar verrassingen, zowel op vlak van architectuur als planten. Geniet van het parfum van rozen en lindebomen. Het is een waar genot voor de zintuigen!

De tuiniers hebben hun kleine groene paradijs omgetoverd tot een kunstwerk dat de grote schildermeesters waardig is. Henri Le Sidaner heeft met zijn post-impressionistisch palet drie intieme monochrome tuinen aangelegd in Gerberoy (geklasseerd als een van de Mooiste Dorpen van Frankrijk). Het huis van kunstenaar Ernest Renoux in de Aisne heeft dan weer een stijlvolle tuin in Monet-stijl die uitnodigt tot meditatie en die een adembenemend uitzicht biedt op de wijngaarden van de Marne. André Van Beek, eveneens een bewonderaar van Claude Monet en zijn waterlelies, heeft in Saint-Paul, in de Oisestreek bij Beauvais, zijn tuin ingericht als een klein Giverny: “Als ik de bloembedden aanleg, denk ik aan het doek dat ik zou willen schilderen”.

En als je zin hebt om je schildersezel op te zetten om de charme van het Vlaamse landschap vast te leggen, kan je dat doen in het uitzonderlijke kader van het Château d’Esquelbecq, waar de weelderige historische tuin, geheel in Vlaamse stijl, je zal vervullen met zijn kleurenpracht. Manu de Quillac gebruikt ook het clair-obscur dat zo typisch is voor de schilderijen van de Vlaamse primitieven in zijn tuin in de Ferme des Récollets. Je dwaalt er van kamer naar kamer en kijkt uit over de vlakte van Frans-Vlaanderen aan de voet van de Kasselberg, verkozen tot favoriete dorp van de Fransen in 2018!

02. Tuinen van beeldhouwers

 

 

Hou je van beeldhouwwerken? Bewonder dan de uit struiken gesnoeide beelden in de ‘Jardin des Ifs’ (of taxustuin) in Gerberoy in de Oise, de absolute top op vlak van snoeikunst en uniek in Frankrijk. De eeuwenoude bomen, waaronder reusachtige buxussen en taxusbomen, zijn vakkundig gesnoeid. De prijs gaat naar de originele taxusiglo, verkozen tot boom van het jaar 2018, een intiem plekje voor verzoening ver van de wereld.

Les jardins de Séricourt, tussen Le Touquet en Arras, zijn in een meer eigentijdse stijl aangelegd met een groen decor in verschillende sferen, die hen de titel Jardin Remarquable opleverden.

Andere sculpturen, ditmaal van staal, sieren de bloemperken en gazons van Bergueneuse in Pas-de-Calais. Deze originele werken staan tussen de pioenrozen en grassoorten. Hier bewonderen we de tuinkunst en de kunst in de tuin…

03. Tuinen van schrijvers en dichters

Verdwaal in de ‘Mijmeringen van de eenzame wandelaar’ van Jean-Jacques Rousseau, zoals hij zich lange tijd verloor in de tuinen van Ermenonville, niet ver van Senlis en Chantilly, in het hart van het regionale natuurpark van de Oise, waar het gras gul is en het gebladerte vol… Zijn gebruikelijke contemplatieve wandelingen leidden hem tot een filosofische meditatie waaruit zijn eigen stroming ontstond. Jean-Jacques Rousseau, die in Ermenonville overleed in 1778, kreeg hier een cenotaaf op het zogeheten Ile des Peupliers, een iconische plek in het park die naar hem vernoemd wordt en waar pelgrims nog steeds samenkomen. Deze plek geeft je een goed inzicht in de culturele omwenteling van de 18e eeuw, waarin de landschapstuinen en een volledig nieuw filosofisch gedachtengoed ontstonden. Deze parel van het Franse erfgoed, die in 1989 als Historisch Monument werd geklasseerd, omvat een kasteel, tempels, grotten, hutten, een afwisseling van open en gesloten ruimten, beekjes, vijvers en uiteraard een grote verscheidenheid aan soorten aangelegd volgens de Engelse stijl. Laat je leiden door deze wildernis uitvergroot door de gedachten van Rousseau.

Gerard Guio, een liefhebber van poëzie, zaait zijn gedichten in zijn Hof van Eden in Zuytpeene in Flandre, zo’n 10 jaar geleden aangelegd rond zijn 18e-eeuwse Vlaamse boerderij. Zo maakt hij de vruchtbare aarde wakker met de klanken van alexandrijnen. Hij houdt ook erg van het geluid van water en dus vind je in deze tuin ook vijvers, fonteinen en watervallen. Waterlelies, madeliefjes en irissen bloeien hier in een prachtig ritme, tegenover de Kasselberg. Deze tuin vol water en poëzie wordt volledig natuurlijk bewerkt. De lyrische tuinman biedt je een heel bijzonder bezoek aan door de combinatie van plantkunde en poëzie.

Geniet van de teksten van Marguerite Yourcenar en ontdek het hyacintenpad in het hart van Flandre of Frans-Vlaanderen, haar geboorteplaats en nu een natuurreservaat op de Zwarteberg. Een adembenemend panorama zo ver het oog reikt over de Vlaamse vlakte en haar hopvelden… Hier is alles groen en zijn de tuinen koning. Je kunt er heerlijk wandelen in de voetsporen van de beroemde schrijfster.

Sluiten