Saint-Valery-sur-Somme_Herbarium des Remparts©CRTC Hauts-de-France – Stéphane BouillandSaint-Valery-sur-Somme_Herbarium des Remparts©CRTC Hauts-de-France – Stéphane Bouilland
©Saint-Valery-sur-Somme, Herbarium des Remparts|CRTC Hauts-de-France – Stéphane Bouilland

Leerzame en genezende medicinale tuinen

Wist je dat planten al eeuwenlang een bron van fascinatie en genezing zijn? Beheersten monniken, nonnen, priesters en religieuzen de kunst om ze te cultiveren in de tuinen van kloosters, abdijen en pastorieën en de kennis van al hun therapeutische geheimen? Nee, het waren immers enkel de monniken die konden genezen aan de hand van genezende of medicinale planten. Vandaag zijn naturalisten, botanici en herboristen in de mode, en aangezien alles wat natuurlijk is als hip en trendy wordt beschouwd, blazen we deze voorouderlijke tuinierspraktijken graag nieuw leven in. Sommigen verbouwen zelf een klein stukje grond of kweken planten op het balkon van hun flat. Met een bezoekje aan deze geneeskrachtige tuinen leer je iets bij en leer je de ware aard van deze planten kennen.

Saint-Valery-sur-Somme_Herbarium des Remparts©CRTC Hauts-de-France – Stéphane BouillandSaint-Valery-sur-Somme_Herbarium des Remparts©CRTC Hauts-de-France – Stéphane Bouilland
©Saint-Valery-sur-Somme, Herbarium des Remparts|CRTC Hauts-de-France – Stéphane Bouilland
Esquelbecq

01. Le Jardin du Pentacle in Esquelbecq

Lang niet alle planten hebben zoals tijm, lavendel, rozemarijn, salie “die de dokter weghoudt” of citroenmelisse geneeskrachtige eigenschappen. Sommige, zoals lelietjes-van-dalen, oleander en herfststijlloos zijn echt vergif, vertelt acteur Jean-François Quéniart in zijn theatrale relaas.

Deze liefhebber van plantengeschiedenis heet je welkom in zijn Jardin du Pentacle in Esquelbecq, een echt pareltje!

Saint-Valery-sur-Somme

02. Herbarium des Remparts

 

 

In de tuin van de vestingmuren van Saint-Valery-sur-Somme, boven op de middeleeuwse vestingmuren en met de zeer expliciete naam Herbarium, struin je door een mooi georganiseerde wirwar en kan je op je gemak ruiken aan de aromatische planten die worden beschut door de hoge eeuwenoude muren met uitzicht op de Baai van de Somme.

Neuville-sous-Montreuil

03. Chartreuse de Neuville

Geïnspireerd op de strenge, wijze en beredeneerde levenswijze van de kartuizermonniken, bieden de tuinen van de Chartreuse de Neuville een scala aan eetbare, medicinale en bloemrijke planten. Tijdens de wandeling zal je onder de indruk raken van de verbonden tuinen van Vavilov, geïnspireerd door de Russische agronoom, geneticus en botanicus die zich in zijn tijd al bezig hield met biodiversiteit en de milieu-, klimaat-, voedsel- en gezondheidskwesties die nu aan de orde zijn. De tuinen zijn gestructureerd volgens de regels van de kunst, van de geneeskrachtige tuinen tot het ‘plantaardig klooster’, een mozaïek van 54 bloemrijke perken met een aangelegd wandelpad. Je keert terug met heel wat informatie en interessante planten!

Bailleul

04. Conservatoire botanique national

In de tuinen van het Conservatoire botanique national van Bailleul geniet je in een 25 hectare groot park van een waaier van wilde en geneeskrachtige planten, waardoor je meer te weten komt over de flora die in je voeding en medische bereidingen wordt gebruikt.

Talmontiers

05. Le Jardin du Naturaliste

Olivier Tranchard, liefhebber van inheemse planten, creëerde hier een oase van rust en uitwisseling. In zijn Jardin du Naturaliste in Talmontiers staan meer dan 1000 soorten samen op één hectare. Vanuit heel Frankrijk vragen mensen hem om advies, opleidingen en kopen ze zelfs zijn zaden en planten, …

Sluiten