Chantilly, Parc du château, Journées des plantes ©CRTC Hauts-de-France - Stéphane BOUILLANDChantilly, Parc du château, Journées des plantes ©CRTC Hauts-de-France - Stéphane BOUILLAND
©Le Parc du château de Chantilly à l'occasion des journées des plantes| CRTC Hauts-de-France - Stéphane BOUILLAND

Prinselijke sprookjestuinen

Ze doen je dromen en zijn heerlijke plekken om te flaneren en inspiratie op te doen. Deze tuinen zijn de ideale verderzetting van je bezoek aan de kastelen en bieden een ongeëvenaard genot! Echte geurige sprookjes met verhalen over bloemen en tot wel honderd jaar oude bomen. Hun samenstelling, van de hand van illustere of gepassioneerde ontwerpers, is even nauwgezet als die van de koninklijke en keizerlijke residenties. De abdijen, die inspelen op natuurlijke en culturele overeenkomsten, zijn de perfecte plek voor meditatie en contemplatie. Aan jou om het geheim van hun goed bewaarde geschiedenis te ontsluieren!

Esquelbecq_le château © Stephane Fedorowsky-Association du ChâteauEsquelbecq, le château
©Esquelbecq, le château |Stephane Fedorowsky-Association du Château
Chantilly

01. Domaine de Chantilly

Deze spektakeltuin is echt majestueus, met zijn koninklijke laan die je naar de oneindigheid lijkt te voeren.

Heb je de stijl herkend? Dit is de formele perfectie van de Franse tuin, een stijl die zijn hoogtepunt kent met de kasteeltuin van Chantilly van André Le Nôtre. Feeërieke fonteinen, beelden en vijvers waarin de hemel zich spiegelt… Een harmonie van verfijnde geuren die je in vervoering brengt. Ben je in een romantische bui? Dan is de Engelse tuin op het kasteeldomein van Chantilly echt iets voor jou. Het lied van de liefde weerklinkt er en wordt omgetoverd tot een idyllisch schilderij: zwanen, watervogels, watervallen, zonder de Tempel van Venus en het eiland waar Eros heerst te vergeten… Een echt kunstwerk! Laat je, nog steeds in dit veelzijdige park, ook verrassen door de Engels-Chinese tuin die Marie-Antoinette inspireerde, met als bonus een proeverij van de enige echte ‘crème Chantilly’ bij Hamlet! Al je zintuigen worden hier verwend!

Compiègne - Chaalis

02. Het kasteel van Compiègne en de koninklijke abdij van Chaalis

 

 

Hoe kunnen we het over tuinen hebben zonder het te hebben over de koningin der bloemen, de boodschapper van de liefde? De roos!

Of het nu in het park van het kasteel van Compiègne is, waar de oudste variëteiten met suggestieve namen als damast, gallica, centifolia of noisettiana naast elkaar groeien, in de tuinen van de abdij van Valloires, waar de beroemde Picardische roos groeit, of in het park van de koninklijke cisterciënzerabdij van Chaalis, waarvan de rozentuinen met bogen een diepe intimiteit uitstralen. De elegantie van deze mythische bloem, die elk jaar tijdens een juniweekend wordt gevierd ter gelegenheid van ‘Les journées de la Rose’, doet je de geur van de liefde opsnuiven. Je zal ze strelen met je blik!

Om het plezier compleet te maken, kan je een wandeling maken over de Allée des Beaux-Monts, die het kasteel van Compiègne met het bos verbindt en die 5 km lang een adembenemend uitzicht biedt.

Esquelbecq

03. Het kasteel van Esquelbecq

De omsloten, gecompartimenteerde tuin op het vierkante plein aan de voet van het kasteel van Esquelbecq lijkt wel een Vlaams schilderij. De aanleg is zeer intimistisch en gebaseerd op de tekeningen van Sanderus in zijn Flandria illustrata. Als je de tuin binnenkomt via de geplaveide brug, word je getroffen door de bijzondere en verrassende sfeer! Je hebt de indruk dat je een middeleeuwse gravure binnenstapt.

Een kruisvormige aanleg, die de twee delen van de tuin van elkaar scheidt, een symmetrische architectuur, de aanwezigheid van water in de slotgracht, hagen, vormsnoei, gesnoeide peren- en appelbomen, dit alles omgeven door de aroma’s van de moestuin. Laat je meeslepen door de geest van deze plek, die voortdurend evolueert om dichter bij het origineel te komen!

Guise

04. Jardin d'agrément du Familistère

Hoewel niet koninklijk is de lusthof van de Familistère de Guise niet minder een paleistuin. De Familistère is immers een paleis van de sociale utopie uit de vorige eeuw, door Jean-Baptiste Godin gebouwd voor zijn arbeiders. In deze tuin, die vaak de “tuin van de zwarte voeten” wordt genoemd, heeft de industrie haar sporen nagelaten, al was het maar in de paden die zijn gemaakt van zand uit de gieterij. Hij werd ontworpen om het woonblok Familistère te beschutten tegen de fabrieksdampen van de gieterij en heeft een schilderachtige compositie. Tijdens je wandeling word je verrast door kleine gebouwen, een rustieke rietgedekte kiosk die eruitziet als een primitieve hut, allegorische beelden, gietijzeren vazen en banken die rechtstreeks uit de Familistère-fabriek komen. Een tuin met zijn wortels in een uitzonderlijke en nog levende geschiedenis: de Familistère is een bewoond museum. Een must-see!

Marcq-en-Baroeul

05. De stichting Septentrion

Een park met beeldhouwwerken van het toepasselijk genaamde Château duVert-Bois van de stichting Septentrion in Marcq-en-Baroeul, dat nog steeds wordt bewoond door de familie Prouvost, illustere vertegenwoordigers van de textielindustrie van Roubaix. Een langzame wandeling langs de beeldhouwwerken van Dodeigne, die in de streek geboren is,  en van Herzi, verspreid over 60 hectare groen.

Ga tijdens je contemplatieve wandeling eens kennismaken met de ambachtslieden. Je zal versteld staan!

Sluiten