Jardins_de_Maizicourt©CRTC Hauts-de-France - Stéphane BouillandJardins_de_Maizicourt©CRTC Hauts-de-France - Stéphane Bouilland
©Jardins de Maizicourt|CRTC Hauts-de-France - Stéphane Bouilland

Romantische en fantasierijke tuinen

Word verblijd door een vleugje fantasie in tuinen die zijn ontworpen volgens de wilde verbeelding van de eigenaars. Ze steken al hun gevoeligheid en persoonlijke voorkeuren in deze tuinen, om hun enthousiasme met jou te delen.

Rose © Crt Hauts de France_Comdesimages.comRose
©Rose|CRTC Hauts de France - Comdesimages.com
La Caloterie

Jardin de la Goutte d'eau in La Calotterie

De zotheden van Nadège!

Nadège stelt haar prachtige tuin ‘La goutte d’eau’ voor je open in La Caloterie, op de baan naar Montreuil-sur-Mer. Deze tuin evolueert elk jaar, naargelang de inspiratie. Nadége zal je met passie gidsen door de vele kleine tuintjes, telkens met een andere inspiratiebron maar allemaal met één rode draad: de Engelse tuin.

De salontuin of de ‘tea time’-tuin? Welke je ook kiest, laat je betoveren door de rustige sfeer die ontstaat door het geluid van het kabbelende water, de subtiele geur van rozen en hortensia’s, en door de ouderwetse uitstraling die nog meer tot haar recht komt door de vele schatten die Nadège op rommelmarkten bij elkaar zoekt. Zo zal je onder meer versteld staan van haar prachtige collectie gieters!

Berteaucourt-lès-Thennes

Jardin Lucine

Een heerlijk romantische plek

Filmmaker Michel Leclerc vond de tuin van Lucine de ideale plek om er een scène uit zijn romantische komedie ‘Le Nom des gens’ op te nemen. In deze film zien we Jacques Gamblin over de groene paden van deze Franse tuin lopen, langs de vijver, op zoek naar een zwaan. Tot dusver de anekdote die je bezoek meteen nog leuker maakt. De eigenaar, Jacques Taquet, leidt je rond door zijn arboretum van 4 hectare met een grote verscheidenheid aan bomen en struiken, dat elk jaar verder wordt aangevuld. De Jardin Lucine ontleent zijn naam aan de aangrenzende rivier, de Luce, waar karpers, vogels, ganzen en eenden zitten die deze plek nog charmanter maken. Rust even uit op een bankje aan de vijver om de prachtige kleuren van de bloeiende planten te bewonderen, die deze fantasierijke tuinier met plezier zal toelichten.

Maizicourt

Les jardins de Maizicourt

Boeketten vol kleur in de tuinen van het Château de Maizicourt.

Cathérine, opgeleid aan de Beaux-Arts, heeft met de hulp van haar man dit park van meer dan 10 hectare aan de voet van een 18e-eeuws kasteel weer tot leven gebracht. Zoals ze zelf zegt, houdt ze zich meer bezig met kleuren dan dat ze botanist is. Haar palet drukt zich dan ook in alle vrijheid uit: blauw en zilver voor de puttuin, een waaier van parelwit voor de kloostertuin, rood voor het hoofdpad, … Heerlijke geuren en prachtige kleuren heel het jaar rond! De Japanse tuin lijkt wel een schilderijtje. Dit is meer dan een tuin. Cathérine nodigt je uit voor een ware ontmoeting met “emotie, geur en liefde”.

La Capelle-lès-Boulogne

Jardin de Conteval

In een magische omgeving… een prachtig menselijk avontuur!

Sébastien Hoyez heeft gevochten om het Parc et Jardin de Conteval in La Capelle-lès-Boulogne weer tot leven te brengen. Dit 8 hectare grote park werd geërfd van de gebroeders Delporte en aangelegd onder het meesterlijke dictaat van Baron de Courset, auteur van de 7-delige ‘Botaniste Cultivateur’. Sébastien heeft hard gewerkt om het in zijn oude glorie te herstellen! Je zal worden verleid door het betoverende plantendecor, destijds goed doordacht door de tuinman, met een opvallend reliëf dat het perspectief opent naar de grenzen van de Calaisis toe. Het park en de tuin van Conteval vormen een menselijk avontuur waarover Sébastien ons zeer poëtisch vertelt:

“De wederopstanding van het park van Conteval is niet langer een vrome droom, maar een prachtig menselijk avontuur, waarbij men altijd aan boord kan gaan van het grote schip van de ‘vrienden van het kasteel, het park en de tuinen van Conteval’, om samen ver weg te varen en de oude verhalen, grote projecten, mooie avonturen en… de schitterende natuur met ons mee te nemen voor de toekomst.”

Marck

Jardin du Beau Pays

Een uitnodiging om te reizen!

Wat een verrassing voor de ouders van Pierre Lavalée, wiens zoon, bedenker van de botanische Jardin du Beau Pays de Calais, hun voormalige boerderij heeft omgetoverd tot een originele tuin met een magische schoonheid. Meer dan een tuin, is deze plek een uitnodiging om te reizen. Dankzij de creatie van warme en vochtige ecosystemen kan je er blauwe, transparante, zwarte en rode vlinders zien rondfladderen of kan je je wagen aan de Mexicaanse woestijn, beplant met cactussen, agaves en yucca’s.

Viels-Maisons

Les jardins de Viels-Maisons

Gratie en weelderigheid in een doolhof van steegjes!  

In Viels-Maisons strooien de klokken van de Romaanse kerk uit de 11e eeuw hun vreugdevolle noten uit over deze opmerkelijke geklasseerde tuin. De eigenares, Bertrande de La Doucette, vertelt je met plezier het verhaal van deze tuin. De zintuigen worden geprikkeld op deze 3 hectare waarop je van tuin naar tuin wordt gevoerd, 7 om precies te zijn. Stuk voor stuk prachtig aangelegd door landschapsontwerpster Sonja Gauron: van de ‘Sauvage’ met een beekje en een vijver tot de tuin van de 4 seizoenen die zich in 4 bloemblaadjes opent; de Engelse tuin waar je je kan verliezen in de romantische oase van rust; de grillige tuinen van de Topiaires en de analemmatische zonnewijzer die op de grond werd aangelegd… En ten slotte de tuin die vernoemd is naar Jean de la Fontaine waarvan we dit jaar de 400e geboortedag vieren. Door poëzie geïnspireerd!

Een waaier van oude rozen, hortensia’s, rododendrons, elegante pioenrozen, struiken, zeldzame perken in alle maten, een regenboog van kleuren met goddelijke geuren… betoveren dit heerlijke moment van ontsnapping en bezorgen je prachtige herinneringen.

Sluiten