Chantilly _ Bibliothèque du musée © CRTC Hauts-de-France - Nicolas BryantChantilly _ Bibliothèque du musée © CRTC Hauts-de-France - Nicolas Bryant
©Chantilly, Bibliothèque du musée |CRTC Hauts-de-France - Nicolas Bryant

Stadstuinen: natuur in de stad

Op zoek naar groen bezoeken stadsbewoners steeds vaker tuinen, pleinen en groene plekjes dicht bij en gemakkelijk bereikbaar vanuit hun woning. Ze gaan voortdurend op zoek naar de natuur voor hun welzijn, sereniteit en gezondheid. Behoefte aan frisse lucht, rustgevende kleuren, aan het bewonderen van de schoonheid en esthetiek van mooie aanplantingen? Tuinen zijn een doeltreffend middel om de stress van het dagelijkse leven te verlichten. Maak dus plaats voor vrije tijd, sport, ontspanning, luieren op een bankje en geniet volop van deze stadstuinen!

Amiens Jardin Des Plantes©crtc Hauts De France Comdesimages.com (01)Amiens, Jardin des Plantes
©Amiens, Jardin des Plantes|CRTC Hauts de France - Comdesimages.com-Teddy Henin
Lille

01. Le Jardin des Géants in Lille

Laten we beginnen met de tuin die het meest in het oog springt: de reuzentuin in Lille, op een steenworp van de treinstations Lille Flandre en Lille Europe. Onze emblematische reuzen van het Noorden, ditmaal getooid met planten, heten je welkom in het hart van deze tuin die volop heropleeft. Als bij toverslag heb je de indruk rond te dwalen op een paradijselijk eiland dat uit zijn oorspronkelijke omgeving is ontsnapt om zich te vestigen in de drukte van een metropool, met uitzicht op de futuristische glazen torens van Euralille. Betreed de stenen paden waarlangs de lange, hoge grassen, het bamboe en riet je omhullen en strelen met hun rustgevende groene kleur. Wandel zeker ook over de loopbruggen van de ‘Jardin des sources’ tussen de bassins en spiegelende waterpartijen, en ontdek er de feeërieke dierenkoppen van nijlpaarden en struisvogels die door de plantenmuur steken. Onderweg zal je verdwalen in de originele decors die een weelderige vegetatie combineren met natuurlijke materialen. De vredige sfeer is inspirerend en stimuleert al je zintuigen. Het is een plek voor leven en cultuur met open ruimten en een grote esplanade voor recepties en voorstellingen. En voor een gastronomische pauze of een drankje op een terras serveert het restaurant van de BY S’ heerlijke producten. Of je vleit je neer op een van de gezellige picknickplaatsen.

Amiens

02. Jardin des Plantes: een koninklijk geschenk

 

 

De stad Amiens, bekend om zijn beroemde Hortillonnages, houdt van tuinen en onderhoudt ze tot in de puntjes. Er is er één die boven de rest uitsteekt, een echte oase van groen en rust, de Jardin des Plantes, een van de oudste van Frankrijk daterend uit de 13e eeuw. Lodewijk XV schonk deze tuin aan de gemeente in 1751 op voorwaarde dat er een botanische tuin van zou worden gemaakt… Zo geschiedde en vandaag kan je in deze één hectare grote tuin langs het wandelpad genieten van alle botanische collecties die er groeien en bloeien. Je kan er ook een prachtige serre in de stijl van Napoleon III bezoeken, op 5 minuten wandelen van het stadscentrum.

Saint-Quentin

03. Parc d'Isle: een natuurreservaat midden in de stad

Wandelaars of joggers, de inwoners van Saint-Quentin hebben hun geluk gevonden in het hart van hun stad. Het Parc d’Isle met zijn honderd hectare biedt hun heel wat mogelijkheden om weer energie op te doen, zich te vermaken en te ontspannen. Er woont een opmerkelijke fauna in deze prachtige groene omgeving, gedeeltelijk geklasseerd als natuurreservaat, terwijl de rest gewijd is aan vrijetijdsbesteding: wandelen, roeien, peddelen, minigolf en boomklimmen. Tot grote vreugde van de kinderen is er ook een dierenpark. Je kan dus vrij naar binnen, opgaan in de natuur, rondvaren in een bacôve (een typisch platbootje), picknicken of een maaltijd gebruiken voor of na het bewonderen van deze stad vol art deco en met een majestueuze basiliek.

Saint-Omer

04. De openbare tuin van Saint-Omer: een bijzondere tuin

De nobele, stijlvolle openbare tuin van Saint-Omer stemt perfect overeen met deze geklasseerde stad vol kunst en rijk aan geschiedenis. Je kan prachtig wandelen waar Vauban zijn vestingmuren bouwde, waarvan sommige delen bewaard zijn gebleven die de stad een mooie, trotse uitstraling geven. Je gaat van een Franse naar een Engelse tuin en door een opmerkelijk arboretum met lokale, Oosterse en Amerikaanse soorten. Standbeelden, muziekkiosken, watervallen en een dierenpark vullen de wandeling aan. Een bijzondere tuin!

Voor informatie over de geschiedenis kan je terecht op de website van de toeristische dienst, waar je de app ‘Walls and Gardens’ vindt of waar je de brochure rechtstreeks kan downloaden.

Valenciennes

05 Jardin de la Rhonelle

De Jardin de la Rhonelle herinnert je eraan dat je in de stad bent van de beroemde beeldhouwer en schilder Carpeaux, die werd geboren in Valenciennes. De stad heeft zijn werken in een museum ondergebracht, maar heeft ze ook over de stad verspreid. Dit park in Engelse stijl, dat in 1904 door de Parijse landschapsarchitect Henri Martinet werd ontworpen, heeft nog steeds die artistieke invloed, verwerkt in de natuur. Twee sterke elementen vormden een inspiratie: de overblijfselen van de vestingwerken, waaronder de Dodenne-toren, en de oude stadspoort over de rivier La Rhonelle. Samen vormen deze harmonieus verbonden elementen de groene long van de stad die erg wordt gewaardeerd door haar inwoners. Bij elke bocht verandert je uitzicht door de grote verscheidenheid aan bomen, struiken en bloemen, aangevuld met standbeelden van bekroonde kunstenaars.

Beauvais

06 La Maladrerie Saint-Lazare

Er zijn plaatsen die je sprakeloos maken, omdat hun eminente schoonheid en/of geschiedenis je diep raakt. We nemen je mee naar een unieke plek van aanbidding uit de 12e-13e eeuw, typisch voor de ziekenhuisarchitectuur van de middeleeuwen: de Maladrerie (of gasthuis) Saint-Lazare in Beauvais. Rust en stilte heersen in deze voormalige leprozenkolonie, een van de best bewaarde in Europa, met onder meer de monnikenverblijven, de Romaanse kapel, de schuur en het originele eikenhouten dakgebinte, dat op zich al de reis waard is. De tuin is een waar erfgoedjuweel en is geklasseerd als Historisch Monument. Wijnranken, hysop, meidoorns en alruin bloeien in de middeleeuws geïnspireerde tuin en zijn beladen met symbolen, geloof en magie, zoals bezoekers ons vertellen. Deze tuin in de stad is een ideale plek om te ontspannen en inspiratie op te doen, voor of na een bezoek aan de kathedraal. Bovendien kan je je er vergapen aan het hoogste gotische koor ter wereld.

Sluiten