Houplin-Ancoisne, Mosaïc Le jardin des cultures ©CRTC Hauts-de-France - Sébastien JarryHouplin-Ancoisne, Mosaïc Le jardin des cultures ©CRTC Hauts-de-France - Sébastien Jarry
©Mosaïc Le jardin des cultures à Houplin-Ancoisne | Hauts-de-France Tourisme - Sébastien Jarry

Hedendaagse tuinen

Verrassingen en geprikkelde zintuigen

De hedendaagse tuinen hebben hun wortels in hedendaagse vraagstukken en zijn ontworpen om je te inspireren en je hart te herbronnen met natuur die zowel wild als gecontroleerd is. De tuinen werden aangelegd onder leiding van verlichte landschapsarchitecten.

Croix_Parc Mallet Stevens ©Thibault Libbrecht - Ville de CroixCroix, Parc Mallet-Stevens
©Croix, Parc Mallet-Stevens|Thibault Libbrecht - Ville de Croix
Houplin-Ancoisne

01. Jardin Mosaïc

Ontdek de verschillende immigratiegolven van de vorige eeuw in de Jardin Mosaïc, in de metropool Lille. Een inspirerende tuin over alle culturen die mee de identiteit van de Hauts-de-France hebben bepaald. Je wordt er begroet door grote foto’s van reizigers die afkomstig zijn uit Centraal en Mediterraan Europa, Noord- en West-Afrika, zonder onze directe buren te vergeten.

Een onuitputtelijke bron van contemplatie in 10 tuinen die je onderdompelen in de tradities van elk van deze landen die ons de smeltkroes hebben gegeven die onze regio zo charmant maakt. Een origineel verhaal dat wordt verteld door middel van luchtsculpturen van hout, metaal, dieren, planten, … Een plaats van herbronning, om terug te keren naar onze oorsprong.

Blérancourt

02. De Jardins du Nouveau Monde van het Musée Franco-Américain

 

 

Ontdek een ode aan de Nieuwe Wereld in de Jardins du Nouveau Monde van het Frans-Amerikaans Museum in Blérancourt, dat de vriendschap tussen de twee landen en hun wederzijdse steun in veldslagen viert, de Onafhankelijkheidsoorlog wat Amerika betreft en de Eerste Wereldoorlog wat Frankrijk betreft. Om deze onverbrekelijke broederschap te bezegelen, werd het ontwerp van de tuinen toevertrouwd aan twee landschapsarchitecten, de Fransman Michel Boulcourt en de Amerikaan Madison Cox. Je zal versteld staan van de majestueuze bomen, een echt fetisjelement van deze tuinen: linden, oude populieren, en in het arboretum amber-, vuur- en koperkleuren die doen denken aan de Amerikaanse landschappen van het noordoosten.

Lille

03. Le jardin des Géants

Alles is reusachtig in deze door de landschapsarchitecten van Atelier Mutabilis ontworpen Jardin des Géants in Lille, vlak bij het station Euralille, op de plaats van de oude parkeergarage. Deze tuin zet water als fundamenteel element van het leven in de kijker.

Als een wichelroedeloper kan je er het water volgen langs verschillende parcours vol verrassingen! Van het Parvis des Nuages, beplant met 5 soorten bamboe, tot de Herbe des Géants, met zijn afwisselende open plekken en weelderige vegetatie, tot de Jardin des Sources… Laat je overweldigen door de veelheid aan taferelen! Ongewoon vreemde beelden en overmaatse stoelen staan bijna onzichtbaar in het gigantische gras… Hoofden van mensen of dierenkoppen komen uit de grond of uit de plantenmuren te voorschijn als bewoners van de tuin. Poëzie op een steenworp afstand van de reusachtige, futuristische torens van Euralille!

Croix

04. Parc Mallet-Stevens

Als eerbetoon aan Mallet-Stevens heeft het gemeentebestuur van Croix het Parc Mallet-Stevens aangelegd, een zeer fraai park in de buurt van de Villa Cavrois, ontworpen door het landschapsbureau Urba Folia. Aan het einde van de centrale laan vind je een groen theater, en aan de andere kant thematuinen, van een moestuin tot een bijentuin. Maar het hoogtepunt zijn de zeer architectonische loopbruggen: een helix van houten latten, een metalen boogtunnel en een leuning van reusachtige houten planken.

In deze eigentijdse tuin draait alles om gezelligheid!

Argoules

05. Jardins de Valloires

Gilles Clément is doordrongen van de sfeer van de cisterciënzerabdij van Valloires. Hij valt niet echt in een hokje te duwen, maar is naar eigen zeggen toch vooral tuinman. Hij heeft van de bekroonde Jardins de Valloires in de Sommebaai een observatorium gemaakt, gewijd aan planten en biodiversiteit, als eerbetoon aan de Picardische natuurliefhebber Jean-Baptiste Lamarck. De 5 verschillende werelden georganiseerd in de vorm van thematische eilanden zorgen voor een bedwelmende zintuiglijke ervaring!

De gewone tuin met zijn Frans perspectief, de tuin van de eilanden waar de schors en het bonte gebladerte een atypisch decor vormen, de weide, de tuin van de evolutie die het verhaal van de mens en de planten vertelt, de moerastuin die herinnert aan de aanwezigheid van de Authie, en de rozentuin met een pracht aan witte, roze en rode rozen. Onze favoriet is Le jardin des 5 sens, die onze vijf zintuigen prikkelt. Hier bekijken we de natuur niet alleen, maar kunnen we haar ook ruiken, aanraken en proeven… Een echt feest voor de zintuigen!

Sluiten