Noordfrankrijk_Lille_Vue de la Grand Place © Hauts-de-France Tourisme - Stéphanie GheearertNoordfrankrijk_Lille_Vue de la Grand Place © Hauts-de-France Tourisme - Stéphanie Gheearert
©Noordfrankrijk, Lille, vue de la Grand'Place |Hauts-de-France Tourisme - Stéphanie Gheearert

5 must-do’s in Lille

Lille, ook gekend als Rijsel, is de hoofdstad van onze mooie regio. Deze multiculturele melting pot staat bekend om haar combinatie van traditie en moderniteit in zowel haar architectuur als haar manier van leven.

Volg onze vijf must-do’s om Lille te ontdekken en te genieten als de plaatselijke bevolking!

Noordfrankrijk_Lille_terrasse de la Grand'Place © Hauts-de-France Tourisme_Nablezon_Make Art MediaNoordfrankrijk_Lille_terrasse de la Grand'Place © Hauts-de-France Tourisme_Nablezon_Make Art Media
©Noordfrankrijk, Lille, vue sur les terrasses de la Grand'Place|Hauts de France Tourisme - Nablezon - Make Art Media

01. Kuieren door de oude stad

De levendige wijk Vieux Lille weerspiegelt met zijn kasseistraatjes, boetieks, restaurants en cafés, kunstgalerijen en musea en zijn uiteenlopende architectuur de verschillende culturele invloeden (Vlaams, Frans, de Spaanse Nederlanden) die Lille door de geschiedenis heen hebben gevormd. Het zijn ook al deze invloeden die leidden tot een stad die heel open staat voor Europa en de wereld.

Loop zeker langs de oude beurs, het mooiste monument van de stad met zijn typische rode bakstenen. De binnenplaats is vandaag een bruisende plek. Er wordt onder meer geschaakt, tango gedanst en er is ook een dagelijkse rommelmarkt met tweedehands boeken, postzegels, ansichtkaarten en filmposters.

02. Een feestelijke en vriendelijke sfeer

 

 

Heb je zin om een biertje (of twee) te drinken tussen de plaatselijke bevolking? Op de terrassen van de bars en restaurants van Lille is het dag en nacht gezellig. De cafés van de iconische grote markt of de Place du Théâtre zijn prachtig gelegen. Zeer charmant maar iets intiemer zijn de terrassen op de Place aux Oignons, een van de mooiste pleinen van Oud Lille.

Hoewel Frankrijk een wijnland is, heeft Noord-Frankrijk een echte biercultuur en zijn de lokale bieren meer dan de moeite waard. Geniet ervan bij een stevige Vlaamse maaltijd in een estaminet, een typisch Noord-Franse bistro.

03. Europa’s grootste openlucht rommelmarkt

La Grande Braderie vindt gewoonlijk plaats in het eerste weekend van september en trekt 2 miljoen bezoekers op zoek naar koopjes bij zowel amateur- als professionele kramen met speelgoed, kleding en boeken. Je vindt er zeldzame, eigenzinnige en vintage artikelen tegen eerlijke prijzen. Op dit vrolijk en gezellig evenement komen inwoners en bezoekers samen om zich tegoed te doen aan de traditionele mosselen met frieten en een glas lokaal bier.

04. Een bruisend cultureel leven

In Lille zijn zoveel evenementen en musea dat er voor cultuurliefhebbers altijd wel iets interessants te beleven is.

Eerst en vooral is er het Palais-des-Beaux-Arts, een adembenemend gebouw uit het einde van de 19e eeuw met een rijke collectie schilderijen (waaronder meesterwerken van Goya, Monet en Delacroix) en tekeningen en beeldhouwwerken vanuit heel Europa.

Ook Musée La Piscine in Roubaix is een must. Het is gevestigd in een voormalig art-decozwembad en heeft een uitgebreide collectie toegepaste en beeldende kunst. Bezoek het op een zonnige dag en zie hoe het licht er prachtig door het glas-in-loodraam valt op de sculpturen die langs het water staan.

Maar in Lille vind je ook veel moderne kunst, vooral tijdens het jaarlijks festival Lille 3000 met zijn evenementen en tentoonstellingen in de hele stad. Het vlaggenschip van dit festival is Gare Saint So, een voormalig treinstation dat nu een hippe locatie is voor tentoonstellingen en concerten. De bistro met zijn milieuvriendelijk terras is ook een geweldige plek voor een drankje.

05. Hulde aan de gesneuvelden van WOI

Op minder dan 30 minuten rijden van Lille ligt een museum gewijd aan de verschrikkelijke Slag van Fromelles tussen Australische en Britse divisies tegen Duitse troepen in 1916, waarbij in minder dan 24 uur meer dan 8.500 soldaten gewond raakten of werden gedood. De meesten zijn nooit teruggevonden en hebben nooit een rustplaats gekregen.

Bij een opgraving in opdracht van de Britse en Australische regering in 2009 werden de lichamen gevonden van 250 Britten en Australiërs die in Fromelles vermist raakten. Dankzij DNA-monsters konden ze worden geïdentificeerd en in 2010 werd de militaire begraafplaats Pheasant Wood aangelegd door de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) om deze helden een waardig graf te geven. Het museum geeft inzicht in dit ongelooflijke onderzoeksproces, waarbij ook de afstammelingen van de soldaten werden betrokken.

Naast het museum, in het Australian Memorial Park, staat het beroemde standbeeld ‘Don’t forget me cobbler’, een eerbetoon aan de moedige Australische soldaten zoals sergeant Fraser (afgebeeld op het standbeeld), die ten koste van hun eigen leven hun gewonde kameraden van het slagveld gingen halen. Een mooi voorbeeld van het kameraadschap dat heerste onder deze mannen.

Sluiten