Amiens _ Place du Don et Cathédrale Notre-Dame © CRTC Hauts-de-France - AS FlamentAmiens _ Place du Don et Cathédrale Notre-Dame © CRTC Hauts-de-France - AS Flament
©Amiens, Place du Don et Cathédrale Notre-Dame |CRTC Hauts-de-France - AS Flament

Amiens, gegarandeerd er even helemaal tussenuit

Groen in overvloed tussen de drijvende tuinen en de stadstuinen, het water dat stroomt aan de voet van de kathedraal richting de kade van Bélu, één van de meest trendy plekken van de stad, een uitzonderlijk erfgoed tussen de kathedraal en het Musée de Picardie, lokaal geteelde producten… In Amiens gaat de zeemzoete zachtheid van het leven gezwind hand in hand met de charme van een stad die er prat op gaat de vierde groenste stad van Frankrijk te zijn. Een groene pauze op 2 uur van Parijs!

Amiens_ Les Hortillonnages_ Balade en barque © CRTC Hauts-de-France - Stéphane BouillandAmiens _ Les Hortillonnages _ Balade en barque
©Amiens, les Hortillonnages, Balade en barque |CRTC Hauts-de-France - Stéphane Bouilland

Wandeling in de wijk Saint-Leu

Begin met een wandeling in de wijk Saint-Leu, de oudste wijk van de stad, om de belangrijke bezienswaardigheden van deze serene bestemming vast te leggen. Kleine kleurrijke huizen aan de voet van de allergrootste getuigenis van de gotische architectuur in Frankrijk, de kathedraal Notre-Dame met haar torens die hoog de lucht in zweven. Restaurantjes en bars met terrassen op Quai Bélu die elkaar beconcurreren met culinaire voorstellen met voorop de befaamde Ficelle picarde.

Op zaterdagochtend, voor de vroege vogels dan, is er de markt met producten uit de hortillons, de drijvende tuinen op enkele stappen van het stadscentrum. Een ware streling voor het oog, om nog maar te zwijgen van de geuren waarvan het water je in de mond loopt! Kom je in het derde weekend van juni, dan heb je de unieke kans om het spektakel bij te wonen van de tuinbouwers die je per boot tegemoet komen.

 

Je zult sowieso nog meer willen te weten komen over de drijvende tuinen!

Richting Chaussée Jules Ferry voor een ritje aan boord van de traditionele kegelboot op de 300 ha eilandjes van alluviale grond die al 800 jaar lang voor de teelt in gebruik is. Laat je blik afdwalen tijdens dit supertrage avontuur! In de zomer, tijdens het Festival International des Jardins, veranderen de boottochten langs de drijvende tuinen in een gigantische galerij voor hedendaagse kunst. Je kunt aanmeren en de tijd nemen om even stil te staan, deze pittoreske landschappen te bewonderen en Robinson Crusoe te spelen. Jonge landschapsarchitecten en beeldend kunstenaars van over de hele wereld stellen hun werken hier tentoon en nemen u graag mee naar een plek tussen realiteit en droom. Om nog wat langer te kunnen genieten van dit gevoel kun je in de buurt eten en zelfs slapen.

Een gastronomische wandeling om volop van te genieten

Zin in een tea-time? Dasi Frères, een begrip in Amiens en geïnspireerd door het Musée de Picardie, hebben exclusieve mixen van biologische thee en koffie gecreëerd, die doen denken aan de bloemmotieven en slingers van fruit die de bogen van het museum decoreren. Het onlangs gerestaureerde Musée de Picardie, dat model stond voor de provinciale musea van de 19e eeuw, is een betoverde oase met een lichtspel van de meest gedempte tot de felste kleuren!

 

Chroma: een klank- en lichtspel aan de kathedraal

In december en de hele zomer lang is de kathedraal het toneel van een magische show genaamd Chroma. Bij valavond kleedt een klank- en lichtspel de gevel aan, wat doet terugdenken aan z’n middeleeuwse uitstraling, toen de gevel van de kathedraal in levendige kleuren werd geverfd.

Mening van de inwoners

Samuel CramponSamuel Crampon
©Samuel Crampon
Eén uitzichtpunt voor een prachtige foto

Als je je fotoalbum wil aanvullen met een uniek beeld van Amiens, nodig ik je uit in het park Saint-Pierre, en meer bepaald ten noorden van het meer. Dit is mijn favoriete plek. Draai je hier richting kathedraal en geniet van het sublieme uitzicht. Het kleurenspel in het tegenlicht maakt van je foto een waar impressionistisch kunstwerk! De maartse hemel biedt ideaal licht om de blauwachtige tot zwarte tinten prachtig te laten uitkomen.

Samuel CRAMPON, gids en expert in erfgoeduitstappen in en rond Amiens
section-banner-bottom

Praktische informatie

Sluiten