Lille _ Place du Général de Gaulle _ shopping © CRTC Hauts-de-France - AS FlamentLille _ Place du Général de Gaulle _ shopping © CRTC Hauts-de-France - AS Flament
©Lille, Place du Général de Gaulle, shopping |CRTC Hauts-de-France - AS Flament

Ladiesshopping in Rijsel!

Bonjour Lille ! Gebouwd op een voormalig eiland, trek je samen op onder het alziende oog van de symbolische “Godin”, neergestreken op de top van een zuil op de Grote Markt. Van de heroïsche godin tot de jogster in roze legging, over de serial shopper en de trendy cultuurliefhebster, Lille is op en top vrouwelijk. Op ontdekking gaan en plezier maken onder vriendinnen, joie de vivre op elke straathoek!

Lille _ Le Petit Souk, boutique © CRTC Hauts-de-France AS - FlamentLille _ Le Petit Souk, boutique © CRTC Hauts-de-France - AS Flament
©Lille, Le Petit Souk, boutique |CRTC Hauts-de-France - AS Flament

Shopping in Rijsel: waar wacht je nog op!

Voordat je je overgeeft aan een waanzinnige winkelervaring, wil je jezelf nog snel trakteren op een brunch om ‘s middags geen tijd te verspillen. Richting Tous les jours dimanche bij Notre-Dame de La Treille. Gezellig genesteld in een zetel van gebarsten leder, geniet je van zelfgemaakte hartige of zoete taarten.

Nu ben je helemaal klaar voor een ontmoeting met de ontwerpers en je te laten verleiden door dat ene originele, lokale en authentieke it-item dat je nergens anders zult vinden! De vervlochten levendige straatjes met scheve kasseien, de pleintjes, de variatie aan uitbundige gevels (kijk zeker even omhoog!) : allemaal voor jou ! In Rue de la Clef 46, presenteert Julie Meuriss (juliemeuriss.com) je haar lederwaren met mooie exclusieve prints.

Denk je toch ook even aan meneer? Nog steeds in de rue de la Clef zijn de veelkleurige strikjes van Colonel Moutarde, beroemd tot ver buiten de landsgrenzen, en gemaakt van garen die afkomstig zijn uit Marcq-en-Barœul met machines, waarvan de meeste uit Roubaix komen. U kunt er dus alvast zeker van zijn dat hij in de wolken zal zijn !!

In de zeer hippe straat Rue Bartholomé Masurel is er Summer Camp met z’n linnengoed dat gemaakt is in Hauts-de-France. Je hebt trouwens een prachtig haarstukje opgemerkt bij Mademoiselle Chapeau ! U zult er verliefd worden op hoeden, baretten, petten en Panamahoeden in zorgvuldig geselecteerde materialen. Chloé, de ontwerpster, een Parisienne van Rijselse afkomst, wilde haar geboorteplaats eren door je te laten genieten van haar creaties.

Stop bij het museum om je aan kunst te vergapen tussen twee winkels door

Geen geslaagd weekend zonder een cultureel intermezzo om pure schoonheid te ontwaren! Het Paleis voor Schone Kunsten in Rijsel is onontbeerlijk op je trip.

Tijd voor tea-time ! Op enkele stappen van het museum, stelt L’impertinente in een decor dat doet denken aan The Andrews Sisters zijn huisgemaakte gâtals voor! Je kunt niet in Lille geweest zijn zonder een artisanaal biertje te proeven ! Bij microbrouwerij Célestin in rue Esquermoise 120 proef je authentieke bieren waarvan de brouwrecepten 8 generaties teruggaan in de tijd !

Voordat je terugkeert naar je kamer voor de nacht, springt taverne Au Vieux de la Vieille op de Place aux Oignons in het oog, met zijn specialiteiten die ruiken naar Maroilles korstkaas en de dampen van Potjevleesh. Of geef je de voorkeur aan het hypertrendy restaurant en indrukwekkende rooftopdak van Mama Shelter waar driesterrenkok Guy Savoy je homemade smaakvolle gerechten met enkele Rijselse recepten voorschotelt? Een andere place to be in Lille is Bellaza met z’n transalpiene seizoensproducten en ondergebracht in een weelderig Italiaans amfitheater.

Zondagochtend een uitstapje naar de markt van Wazemmes: dit is dé spot voor wie een joviale, kleurrijke en multiculturele sfeer wil opsnuiven! In het verlengde van dit zintuiglijk spektakel vind je iets om te eten aan de tafeltjes of voor voor onderweg tijdens het kuieren. Als je wil eten én samen plezier maken, biedt La Luck op de Boulevard Jean-Baptiste Lebas bordspellen naar keuze aan.

 

 

Nood aan een ontspannende pauze?

De hammam van Les Cents Ciels, op diezelfde Boulevard, neemt je mee op een exquise oosterse reis. Even uitblazen in het groen ? Het park van de Citadelle van Lille heeft alles voor een wandeling aan de voet van de Reine des citadelles of misschien heb je wel zin in een verkwikkend looptochtje ? Vergeet voor je vertrek niet het Rijselse souvenir bij uitstek : een wafel van bij Méert, om je gevoel van het onvergetelijke weekend nog wat langer vast te houden !

Tip van een local

Olivier Duhamel Villeneuve D'ascqOlivier Duhamel Villeneuve D'ascq
©Olivier Duhamel Villeneuve D'ascq
Het belfort van het stadhuis van Rijsel

 

Vanaf de top van het belfort hebben we een uitzonderlijk uitzicht op de regio Lille, tussen de 20 en 50 kilometer ver, afhankelijk van de wind. Opmerkelijk is dat het je een beter begrip geeft van wat je hebt bezocht. Je kunt Lille en de bredere metropool Lille zien met de verschillende districten en verschillende tijdperken (bijvoorbeeld Villeneuve d’Ascq en de torens van Nouveau Mons), het mijnbekken van Hénin-Beaumont in Nœux-les-Mines, Vimy, de heuvelkam van Notre-Dame de Lorette en aan de andere kant de heuvels van Vlaanderen tot Wallonië… Het stadhuis in Lille is na Parijs het grootste van Frankrijk. Het belfort is sinds augustus 2010 elke dag van de week open voor bezoekers. Het bezoekersrecord werd in 2017 verbroken, met 35.000 bezoekers (200.000 in totaal).

Olivier DUHAMEL, gepassioneerd door architectuur en stedenbouw in het grootstedelijk gebied van Lille.
section-banner-bottom

Praktische informatie

Sluiten