Noordfrankrijk_Somme_Amiens_Famille en barque © Hauts-de-France Tourisme_Anne-Sophie FlamentNoordfrankrijk, Somme, Amiens, Famille en barque dans les Hortillonnages
©Noordfrankrijk, Somme, Amiens, Famille en barque dans les Hortillonnages|Hauts-de-France Tourisme - Anne-Sophie Flament

Amiens, een familievakantie vlak bij de natuur

Op ongeveer 120 minuten van de Belgisch-Franse grens

 

De stad Amiens wordt ook wel eens het Venetië van het Noorden genoemd en heeft zich ontwikkeld tussen land en water. Amiens werd verkozen tot de vierde groenste stad van Frankrijk. Deze groene oase kan je te voet, met de fiets of zelfs per boot ontdekken! Trek er met je gezin op uit en ontdek haar unieke watertuinen of ‘hortillonnages’, op een steenworp van de Notre-Dame kathedraal van Amiens, een niet te missen parel van de gotische kunst!

Hier zijn 5 aanbevelingen om de omgeving van Amiens optimaal te verkennen met uw kinderen

 

Activiteit 1

Het Festival 'Arts & Jardin' : een contemplatie tussen land en water

Zin in een tochtje op het water in alle vrijheid in een groene oase in het hartje van de stad? Spring in je boot en grijp de riemen voor een bezoekje aan de Hortillonnages van Amiens. Laat je kinderen pootjebaden en neem de tijd om te genieten van dit bijzondere landschap tussen land en water.

Tijdens het jaarlijkse festival ‘Arts & Jardins’worden tussen mei en oktober de bloemrijke oevers omgetoverd tot een gigantische galerie voor hedendaagse kunst. Je meert dan aan waar en wanneer je maar wil en je ontdekt van eiland tot eiland unieke kunstwerken op deze tuinbouwgronden. Tijdens het festival kan je er architecturale en artistieke installaties ontdekken, van de hand van jonge landschapsarchitecten en kunstenaars vanuit de hele wereld. Het festival is één groot poëtisch parcours dat je uitnodigt om deze bijzondere omgeving te ontdekken met een eigenzinnige, nieuwsgierige of geamuseerde blik.

Het is een leuke manier om je kinderen kunst te laten ontdekken, terwijl ze zich er ook van bewust worden hoe belangrijk het is om deze 300 hectare grote, rustige, groene long midden in de stad te beschermen. Zo worden ze echte ecobewuste wereldburgers!

Activiteit 2

Het museum met duizend kleuren

Laat je kinderen naar hartenlust slalommen tussen de schilderijen, beeldhouwwerken, foto’s en installaties en hun nieuwsgierigheid prikkelen in het Musée de Picardie! Dit museum bevat een ongelooflijke collectie en vormt een reis door de geschiedenis van de westerse wereld, van de prehistorie tot onze tijd. Deze pionier in de kunstwereld is het eerste Franse museum dat specifiek werd gebouwd om kunstwerken tentoon te stellen. De architectuur van het Palais des Beaux-Arts stond model voor alle Franse musea uit de 19e eeuw.

Zodra je het museum binnenstapt, word je geconfronteerd met een enorme kleurenexplosie. Het geel, blauw, rood en groen van de geometrische vormen van de rotonde ‘Sot Lewit’ verwelkomen je en zetten de toon voor je bezoek! Deze diepe kleuren zullen je tijdens heel je parcours volgen, versterkt door het natuurlijk licht dat door de vele glaspartijen binnenvalt. Rond je ontdekkingstocht af in de tuinen van het paleis. Natuur en cultuur gaan hier hand in hand in hartje Amiens

Activiteit 3

Op stadssafari in de zoo van Amiens

In deze dierentuin, op twee passen van het stadscentrum, ontdek je bijna 120 diersoorten! Het is een bijzondere plek waar je langs het water heen planten en dieren ontdekt. Het park doet haar best om te sensibiliseren over de bescherming van de biodiversiteit en is een essentieel instrument voor de bescherming van bedreigde soorten en de bevordering van wetenschappelijk onderzoek. Je doorloopt er de continenten en leert iets bij over de dierenwereld. Zoogdieren, vogels, vissen, amfibieën, reptielen en insecten, de zoo van Amiens huist bijna 700 dieren, stuk voor stuk ambassadeurs van kwetsbare ecosystemen. Een ideale manier om je kinderen te sensibiliseren en hen tegelijkertijd een hele fijne dag te bezorgen!

Activiteit 4

Wandel in de voetsporen van je voorouders in Samara

Op twintig minuten rijden van Amiens kan je terugreizen in de tijd en op ontdekking gaan naar je herkomst in het Parc Samara. Dankzij een speelse en educatieve opstelling en gidsen die je de dagelijkse handelingen uit die tijd uitleggen, kruip je in de huid van een Cro-Magnonmens en word je ondergedompeld in het archeologische erfgoed van de regio. In dit park ontdek je de technieken van onze prehistorische voorouders. Dankzij de reconstructie van het dagelijks leven aan de hand van gereedschappen, wapens, huisvesting… in de mooi bewaarde omgeving van het park, ontdek je de voortdurende interactie tussen mens en natuur, sinds het begin der tijden.
De reconstructie van de habitats, gebaseerd op opgravingen in de regio, illustreert op ware grootte de gegevens waarover de archeologie beschikt voor de verschillende belangrijke perioden uit onze evolutie. Door archeologische kennis op deze manier aan de bezoeker aan te reiken, brengt Samara archeologie echt tot leven!

Trek? Maak een wandeling door de wijk Saint-Leu

Geniet in het hart van de dynamische wijk Saint-Leu, de oudste wijk van de stad, van een avond op een terrasje langs het water in een van de vele restaurants of bars van de Quai Bélu. Met zicht op de Notre-Dame kathedraal van Amiens, parel van de gotiek, geniet je van beroemde streekgerechten zoals ‘ficelle picarde’ (een gegratineerde hartige pannenkoek) of bitterkoekjes uit Amiens.

Wie graag vroeg uit de veren is, kan op zaterdagochtend naar de kades om tussen de marktkramen met producten uit de ‘hortillons’ te struinen.

Download de Gezinsspecial gids

Wil je meer weten over gezinsvriendelijke activiteiten in Hauts-de-France?

Ontdek 7 leuke bestemmingen (Arras, Boulogne-sur-Mer, Chantilly, Laon, Le Crotoy, Lille en Saint-Omer) en hun omgeving in onze “Gezinsspecial”.

Onze tips, praktische informatie en ideeën in één gids om je volgende reis met je gezin te organiseren. Onvergetelijke herinneringen creëren in onze regio !

Door dit formulier in te vullen, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonlijke gegevens worden opgeslagen en bewerkt kunnen worden door “Hauts-de-France Toerisme” om mij de bovengenoemde gids toe te sturen. Het e-mailadres dat in het formulier wordt verzameld, wordt alleen gebruikt voor het versturen van eventuele klanten survey. Door het vakje “Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Hauts-de-France Toerisme” aan te vinken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonlijke gegevens worden opgeslagen en bewerkt kunnen worden door Hauts-de-France Toerisme om mij nieuwsbrieven toe te sturen. Voor meer informatie over de verwerking en het gebruik van gegevens, raadpleeg ons privacy beleid.

Sluiten