Noord-Frankrijk_Lille - Place des patiniers © CRTC Hauts-de-France MakeArtMediaNoord-Frankrijk, Lille - Place des patiniers
©Noord-Frankrijk, Lille - Place des patiniers |CRTC Hauts de France- Makeartmedia

Lille: vertrekpunt voor 5 uitstappen

Een gezellig weekendje in deze stad doet deugd!  Geniet van de subtiele sfeer van Lille, van de verborgen adresjes die al je zintuigen prikkelen en je zin geven om op ontdekking te gaan, van de kostbare momenten met z’n tweetjes… De charme van de mooie hotels en burgerlijke huizen van Oud Lille vormen een ideale omgeving om je batterijen in op te laden. Zodra je de deur uitkomt, kan je verdwijnen in de kasseistraatjes van de oude stad. Herbronning gegarandeerd.

18020149885312572.jpg
Instagram #lille

Een uitzonderlijk uitzicht op het Carlton in Lille

Dit weekend wordt een uniek romantisch uitje! Ga naar viersterrenhotel Le Carlton in het hart van Lille en kies een ‘Privilege’ kamer met een uitzonderlijk uitzicht op de opera en het theater, op slechts een minuut lopen van de Grote Markt en alle goede winkel- en eetadressen. Een romantisch weekend in Lille, vol heerlijke tête-à-tête momenten, ontspanning in de sauna, wandelingen in de kasseistraten van het oude Lille, culinaire ontdekkingen aan de tafels van sterrenchefs… Niets is te goed voor jouw wederhelft!

ETAPE

01. Een onderdompeling in het Pays Flamand

 

 

Een mooie start van je weekend is een rondleiding op het dak van het belfort van het stadhuis, dat deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed. Laat je na 100 traptreden en een lift overweldigen door een panorama rondom rond op 104 meter hoogte en een onbelemmerd uitzicht over Lille en omgeving (bezoek op reservering). Laat je meevoeren in dit bijzondere moment en geniet van de onmetelijkheid die zich voor je uitstrekt!

Weer terug met de voetjes op de grond is het tijd om het Vlaanderen van weleer te ontdekken: bij het Palais des Beaux-Arts in Lille (Place de la République) werden de 15 bijzondere reliëfkaarten van de versterkte steden van Noord-Europa onlangs gerestaureerd. Zet een hoofdtelefoon op en word meegevoerd in een virtuele 3D-wereld. Verken het 18e-eeuwse Lille en word ondergedompeld in de landschappen van Vlaanderen, gefilmd door regisseur Bruno Dumont. Zwaai onderweg eens naar ‘De oude vrouwen’ en ‘De jonge vrouwen’ van Goya en hou halt bij de magistrale ‘Kruisafneming’ van Rubens. Verdiep je aan de hand van computerbeelden in de details van de werken in het Atrium en ontspan er even in de comfortabele zetels.

Hou je meer van een brocantesfeer en zit je graag in een oude lederen zetel, ga dan naar ‘C’est tous les jours dimanche’, dat erg populair is, vooral voor de zondagse brunch. Alles is er huisgemaakt.

ETAPE

02. Verdwalen in de kasseistraatjes van Oud Lille

Verdwaal in het doolhof van kasseistraatjes van de oude stad en vergeet niet omhoog te kijken, om de prachtige gevels in zand- en baksteen van de herenhuizen te bewonderen. Hier en daar zal je ook een barok beeldhouwwerk zien. Je blik zal worden getrokken door de heldere kleuren van de Hospice Comtesse (32 rue de la Monnaie) waarvan de sfeer doet denken aan Vlaamse begijnhoven.
Voor een spiritueel moment duw je de poort, met prachtig ijzerwerk en marmer, van de kathedraal Notre-Dame de la Treille open, tegenover de Rue du Cirque. Afhankelijk van het tijdstip word je er overspoeld door een prachtig, gedempt oranje licht.

ETAPE

03. Unieke gastronomische ervaringen

Verwen je smaakzin met een buitengewone culinaire degustatie! In deze stad wedijveren verschillende getalenteerde chefs met elkaar om je een unieke smaakbeleving en een uitzonderlijke avond aan te bieden. Verse producten, de korte keten en zorgvuldig geselecteerde, gezonde ingrediënten, dat zijn de aandachtspunten van deze jonge chefs! Opgelet: deze culinaire plekjes zijn erg in trek. Reserveer minstens twee maanden op voorhand!

Wil je genieten van een keuken die zowel Vlaams als inventief is? Ga dan naar ‘Le Bloempot’ van chef Florent Ladeyn (22 rue des Bouchers). Chef Nicolas Pourcheresse reisde de wereld af op zoek naar de meest verrassende smaken. In restaurant ‘Le Rouge Barre’ (50 rue de la Halle) nodigt de innovatieve Steven Ramon je uit voor een smaakvolle proeverij in een decor van baksteen en witte steen, typisch voor Lille.

Nog steeds in het hart van het oude Lille is ook sterrenrestaurant ‘La Table’ een prima keuze. In dit voormalige herenhuis uit de 18e eeuw, tussen de bibliotheek met zijn opmerkelijke houtwerk en de Franse tuin, kan je genieten van seizoensgebonden gerechten bij ‘La Table’, bereid door Thibaut Gamba, die zijn opleiding genoot in de grote Parijse huizen (32 rue de la Barre).

ETAPE

04. Winkelen bij lokale ontwerpers

In de buurt van de kathedraal bevind je je op een steenworp van de Rue Bartholomé Masurel en de Rue du Cirque, dé plek om een ideaal cadeau te vinden om dit weekend nooit meer te vergeten. Een exclusieve vlinderdas van ‘Colonel Moutarde’, die tot in Londen worden geëxporteerd? Bij ‘La Supérette’, waar 5 ontwerpers samenwerken onder het Made in Hauts-de-France-logo, vind je op maat gemaakte jassen en speciale biker T-shirts. En voor u, mevrouw, het lokale linnen van ‘Summer Camp’? Of nemen we iets lekkers mee? Zoals een product van ‘L’Épicerie Madame’, bekroond tot beste kruidenierswinkel van Frankrijk (33 rue Lepelletier). Of de overheerlijke en befaamde suikerwafel met vanille uit Madagaskar van bij ‘Meert’ (25-27 rue Esquermoise)? Maak van de gelegenheid gebruik voor een gastronomische pauze in het theesalon van deze mythische banketbakkerij met zijn onvergetelijk decor.

ETAPE

05. Verleng het plezier met een trendy voor- of afterparty in Lille

Er staan je heel wat ontdekkingen en verrassingen te wachten!
Denk maar aan bier, met ‘La Capsule’ (25 rue des Trois Molettes). Deze kleine bar in een kelder met bakstenen gewelven en zichtbare balken, typisch voor de architectuur van Oud Lille, is wereldwijd bekend en biedt je zo’n 28 ambachtelijke bieren aan. Voor een intiemere sfeer kan je terecht bij brasserie ‘Coke’ (30 rue Thiers). De naam is een verwijzing naar het mijnbedrijf ‘Les Houillères’, dat gevestigd was in dit prachtige gebouw. Als je in Lille cocktails drinkt, is het bij ‘Le Jocker’ (29 Place Louise de Bettignies), bekroond met een ster in de Michelingids. Vertrouw op de mixoloog en kies uit de 10 ‘cocktails van de dag’. Je kunt er ook de moeilijke kunst van het cocktail maken leren. Je krijgt een demonstratie dat 1 cocktail maken in 2 minuten wel degelijk mogelijk is!
En dan hebben we nog geen wijn gedegusteerd!
Eén adres: ‘Le Jaja Bar’ in de rue Saint-André. Je vindt er alles met meer dan 200 verschillende wijnen, smakelijke borrelplanken en een bijpassende service.

Sluiten