Noordfrankrijk_Moules Frites Et Bière © Hauts-de-France Tourisme - Anne-Sophie FlamentNoordfrankrijk_Moules Frites Et Bière © Hauts-de-France Tourisme - Anne-Sophie Flament
©Noordfrankrijk, moules frites et bière|Hauts-de-France Tourisme - Anne-Sophie Flament

Eten en drinken in Noord-Frankrijk

Eerste Franse regio die het label “Europese regio van de gastronomie” wint, de regio Hauts-de-France heeft altijd aanleiding gegeven tot smakelijke, eclectische en altijd heerlijke recepten.

Lokale chefs staan bekend om hun uitzonderlijke culinaire vaardigheden en hun smaak voor innovatie.

Hier is een kort overzicht van onze regionale must-try delicatessen voor uw volgende verblijf in de regio.

Noordfrankrijk_Lille_Restaurant le Barbue d'Anvers © Hauts-de-France Tourisme_Xavier RenouxNoordfrankrijk_Lille_Restaurant le Barbue d'Anvers © Hauts-de-France Tourisme_Xavier Renoux
©Noordfrankrijk_Lille_Restaurant le Barbue d'Anvers © Hauts-de-France Tourisme_Xavier Renoux|Hauts-de-France Tourisme - Xavier Renoux

Eet als de lokale bevolking en ontdek onze emblematische streekgerechten

Verwarm je aan een heerlijke Noord-Franse stoverij. Een van de beroemdste is Vlaamse Karbonade, rundvlees op smaak gebracht met zoete peperkoek en bier. Voor kaasliefhebbers is Flamiche au Maroilles een iconische ‘ch’ti’ taart van bladerdeeg of zuurdesem, Maroilles, room en eieren, al dan niet aangevuld met spek. Ben je minder avontuurlijk wat kaas betreft, probeer dan onze lokale Welsh Rarebit. Onze herziene versie van het Brits gerecht bevat lokaal bier en kaas – geserveerd in royale porties! Voor een koude maaltijd kan je genieten van Potjevleesch – een mengsel van fijn wit vlees (konijn, varken, kalfsvlees, gevogelte), gestoofd en geserveerd in gelei met kruiden en specerijen.

Estaminets (typisch Vlaamse restaurants) zijn gezellige plekken waar je de hierboven genoemde hartige gerechten kunt proeven. Maar er is natuurlijk nog veel meer te beleven in onze bruisende culinaire scene. Een groeiend aantal getalenteerde chefs geeft de traditionele keuken een moderne twist, met verse en lokale producten. Van rustieke tot verfijnde gerechten, er is voor elk wat wils.

Kaas voor alle smaken

 

 

Het is geen geheim dat de Fransen dol zijn op kaas, en dat dit diep geworteld zit in onze culinaire cultuur.

De Hauts-de-France is hierop geen uitzondering met meer dan 30 soorten kaas, meestal op basis van koemelk. De meest iconische is waarschijnlijk Maroilles, een sterke kaas met een zachte textuur, gemaakt volgens een geheim recept dat meer dan 1000 jaar oud is. Deze kaas wordt in veel Vlaamse gerechten gebruikt en is herkenbaar aan zijn gladde, oranje korst en typische geur.

Bergues is een van de lichtste Franse kazen en daardoor een goede introductie tot de lokale kazen. Deze zachte kaas met gewassen korst wordt al sinds de 17e eeuw gemaakt, maar was bijna verdwenen totdat enkele plaatselijke enthousiastelingen hem weer tot leven brachten.

Wij raden ook Mimolette (of ‘boule de Lille’) aan, herkenbaar aan zijn oranje kleur. Er wordt een natuurlijke kleurstof aan toegevoegd. Vroeger gebeurde dit om fiscale redenen, om de kaas zo te kunnen onderscheiden van Nederlandse kazen. Het is een geperste, harde kaas, ideaal bij het aperitief of op een broodje.

Heerlijke regionale bieren!

De Hauts-de-France, het koninkrijk van het bier, is de tweede belangrijkste brouwregio van Frankrijk met meer dan 100 bierbrouwerijen. Ieder vindt hier zijn gading: tapbier, stout, lager, wit en amber worden allemaal geserveerd in uitnodigende lokale bars en herbergen. De lokale bieren lijken qua stijl op Belgische bieren.

Als je je dorst wilt lessen met een licht biertje vraag dan om een ‘pils‘, waaraan je naar wens wat ‘picon’ kan toevoegen, een likeur op basis van sinaasappelschil die populair is in het noorden van Frankrijk. Geef je de voorkeur aan een sterker bier met een meer uitgesproken smaak, probeer dan de ‘blonde‘. Vraag naar een noordelijk blond abdijbier om er zeker van te zijn dat je een lokale versie krijgt. De amber of ‘l’ambrée’ is donkerder, fruitiger en kruidiger en ook populair in de regio, met Jenlain als belangrijkste voorbeeld.

De Engelse IPA’s hebben de laatste jaren de wereld veroverd, en Frankrijk is hier geen uitzondering op. In 2019 ontvingen twee bieren van de Vlaamse brouwerij Anosteke World Beer Awards. Een daarvan is een IPA die je in veel van onze bars vindt.

Een glaasje champagne om te vieren

Het noorden onderscheidt zich door zijn eenvoud, gezelligheid en stevige lokale kost, maar het is ook een plaats van verfijning en Franse ‘art de vivre’. Denk maar aan champagne!

Tien procent van de Franse champagne wordt geproduceerd door 39 producenten in de Hauts-de-France, in het departement Aisne in het zuidelijke puntje van de regio. Begin je champagnetour in de middeleeuwse steengroeven van Pannier in Château-Thierry en verken vervolgens de wijngaarden van de familiebedrijven Métayer en Lévêque-Dehan (de laatste met een VW-camper) en proef er hun heerlijke producten.

Voor een op-en-top Franse ervaring hef je het glas champagne tijdens een aperitief in een van de met Michelinsterren bekroonde restaurants in onze regio. Proost!

Neem lokale specialiteiten mee naar huis

‘Macarons d’Amiens’ zijn heerlijke gebakjes om te delen met geliefden. Het geheim van hun delicate amandelsmaak met een vleugje honing schuilt in een oud recept. Het wordt al zes generaties lang onveranderd van vader op zoon doorgegeven in de familie Trogneux uit Amiens. Zoetekauwen houden ook van ‘Bêtise de Cambrai’, een klein snoepje dat in de 19e eeuw werd uitgevonden en nu nog slechts door twee familiebedrijven wordt geproduceerd. Het is een subtiel mengsel van honing en karamel en wordt wereldwijd verkocht in een mooi metalen blikje.

Een andere aanrader zijn Vlaamse wafels. Chez Meert, een van de oudste banketbakkerijen ter wereld, heeft een geheim recept voor zijn gevulde wafels waar de inwoners van Lille al sinds de 17e eeuw blij van worden. De vullingen variëren naargelang het seizoen: denk aan citroen, vanille, amandel, karamel…

Probeer bij het ontbijt eens ‘chicorée’ – gemaakt van in de streek geteelde cichoreiwortels – dat wordt toegevoegd aan water, melk of koffie voor een typische warme drank.

En last but not least: leer tijdens je verblijf in de Hauts-de-France hoe je Chantilly-room moet kloppen in de stad Chantilly zelf, die ook bekend staat om haar sprookjesachtige kasteel en haar paardenraces.

Sluiten