Noordfrankrijk_Beauvais_Plan d'eau du Canada © Hauts-de-France Tourisme_Vincent ColinNoordfrankrijk, beauvais, plan d'eau du Canada
©Noordfrankrijk, Beauvais, plan d'eau du Canada|Hauts-de-France Tourisme - Vincent Colin

5 gezinswandelingen rond een meer: plekken om heerlijk te wandelen en te picknicken aan het water

Bij warm weer heb je maar in één ding zin: leuke momenten doorbrengen met je gezin, buiten… maar dan vooral waar het fris is. Als we verandering van omgeving en verkwikking willen combineren met plezier en amusement, nemen we de kinderen mee naar het water, naar een groen resort of een natuurreservaat! Waarom naar zee gaan als je kan genieten van een wandeling en een picknick aan een meer? 😉

Noordfrankrijk_Val Joly_Eppe Sauvage © Hauts-de-France Tourisme - Sebastien JarryNoordfrankrijk, Val Joly, Eppe Sauvage
©Noordfrankrijk, Val Joly, Eppe Sauvage|Hauts-de-France Tourisme - Sebastien Jarry
PAS-DE-CALAIS

Met het hele gezin wandelen in het beschermde natuurgebied van Saint-Omer

Voor een ludiek en ontspannend natuurbad, ga je op natuurbeleving in het Nationaal Natuurreservaat Romelaëre! Een doolhof van vijvers van honderd hectare in het hart van het moeras van Audomarois, door UNESCO aangeduid als RAMSAR-gebied en Frans biosfeerreservaat, met door elkaar lopende wandelpaden in een waaier van groen- en blauwtinten… Aanlokkelijk, toch?

Je kan er 5 kilometer wandelen op het tempo van je kinderen en af en toe stoppen om de fauna en flora te observeren. Probeer de namen te raden van de vogels die op het water landen… De wandeling, die bewegwijzerd is, heeft een educatieve inslag en is bedoeld om dit beschermde gebied beter te begrijpen: je nieuwsgierige kleintjes zullen geboeid zijn! En maar goed ook, want op een steenworp afstand sensibiliseert La Grange Nature de jongsten over respect voor de biodiversiteit met kaarten, animatiefilms, spelletjes en interactieve activiteiten. Een must voor het hele gezin, om te leren en tegelijkertijd plezier te maken in de frisse lucht!

AISNE

Ailette en Monampteuil: een recreatiecentrum waar kleintjes dol op zijn

 

 

 

Wie gelooft in het motto ‘blije kinderen maken blije ouders’ wordt hier helemaal gelukkig. In het hart van de Aisne, op enkele kilometers van Laon, is je gezin welkom op de oevers van maar liefst twee meren! Aan de ene kant Monampteuil en zijn beroemde fijne zandstrand Axo’Plage: zwemmen kan er onder toezicht, je kan er waterfietsen met twee of met vier, er zijn waterglijbanen, houten spelen en picknickplaatsen… Een paradijs voor het hele gezin! Van daaruit kan je het meer van Ailette en zijn groene resort bereiken aan de andere kant, via een fietspad dat een mooie tocht tussen de bomen belooft. Daarna gaan we richting recreatiecentrum Cap’Aisne, waar we met z’n allen gaan varen in een kano, een catamaran of een zeilboot. Houden je kids liever de voeten op de grond? Dan kunnen ze zich wagen aan boogschieten of een oriëntatieloop in deze prachtige omgeving… Het hoogtepunt van de dag is een hapje bij het meer met het hele gezin: een moment om de batterijen op te laden, te genieten van het uitzicht en een leuke tijd te delen met de kinderen. Geluk zit immers in de eenvoudige dingen!

NORD

Het grootste meer van de Hauts-de-France: samen plezier maken in een prachtige omgeving

Deze lange blauwe vlakte ligt als een traan tussen de bossen en het wallenlandschap. Dit meer van 180 hectare, het grootste ten noorden van Parijs, ligt midden in een wilde omgeving aan de poort van het Natuurpark Avesnois. Val-Joly is een oase van rust… Een oase van rust waar véél te doen is! Te voet, te paard of met de mountainbike verken je er in alle rust de oevers en de bosrijke omgeving. Daag je kinderen uit voor een partijtje minigolf (ouders vs kinderen, dat is altijd spannend!), bewonder de onderwaterdieren in het aquarium of probeer een creatieve workshop glas maken, een typische ambacht uit deze streek… Je kinderen kunnen zich er bovendien ook uitleven op de trampolines en reuzespringkussens! Als ze eindelijk moe zijn, volgt er een welverdiende pauze aan het water. Tijd om van een ijsje te genieten en de batterijen weer op te laden!

OISE

De groene long van Beauvais: picknick aan het meer en avonturen in de bomen

Aan het ‘Plan d’eau du Canada’ zijn geen fjorden of kariboes te bespeuren, zoals je aan een Canadees meer zou verwachten! Je vindt er wel 36 hectare turkooisblauw zwemwater met een Blauwe Vlag-label midden in de natuur. Het is bijna niet te geloven! Wandel er rond het meer om het landschap te bewonderen en geniet van het heerlijk samenzijn.

Dit is ook de ideale plek om je te wagen aan een van de talrijke activiteiten: zwemmen, waterfietsen, kajakken, roeien, peddelsurfen, vissen of beach volley. Meer dan genoeg keuze dus en alles verloopt in een gemoedelijke sfeer. Of klimmen je kinderen liever als aapjes in de bomen? Dan moet je absoluut naar het park van Cariwood en zijn boomklimparcours dat zich op hoogte van het meer bevindt in het bos van Brulet. Na al deze emoties kan je genieten van een gastronomische pauze aan de oever van het meer of van een picknick op het gras, of aan een van de vele voorziene  picknicktafels… Want van al die actie krijg je honger!

NORD

De vijvers van een stadspark: een ongewone wandeling en een familiepicknick

Zoek je een leuk park waar je heerlijk kan picknicken met je gezin en bijzondere activiteiten kan meepikken? Dan is Les Prés du Hem een echte aanrader. 120 hectare groen rond een meer, een strand met bewaakt zwemwater met Blauwe Vlag-label, overal picknickplaatsen… en zelfs een vogelreservaat waar elk jaar meer dan 200 soorten ‘op vakantie’ komen!

Voor een originele wandeling volg je de kronkelpaden van het smokkelaarsmoeras: op enkele meters van de Belgische grens was dit moerasgebied ooit een favoriete oversteekplaats voor smokkelaars. Hoor je bij de bandieten of bij de ‘arm der wet’? De route is verdeeld in twee delen, aan de ene kant vind je de route van de smokkelaars, aan de andere kant de route van de douaniers. Een leuk idee om de omgeving te verkennen met je kleine boefjes!

Nog merkwaardiger is het Vanupieds-parcours: over 1 km loop je op blote voeten over verschillende texturen, van gras tot stro, over bakstenen, houtskool of houtsnippers… Een zintuiglijke en unieke ervaring die je kinderen zeker zal verrassen!

section-banner-top

Praktische informatie

Adres

7 place Victor Hugo

62500 SAINT-OMER

Contact

Tél : +33 (0)3 21 98 08 51

www.tourisme-saintomer.com

Adres

Rue du Romelaëre

62500 CLAIRMARAIS

Contact

Tél : +33 (0)3 21 38 52 95

eden62.fr/la-grange-nature

Adres

Lieu-dit Le Moulinet

02000 MONAMPTEUIL

Contact

Tél : +33 (0)3 23 80 92 41

www.ailette.org/Axo-Plage 

Adres

21 rue du Chemin des Dames

02860 CHAMOUILLE

Contact

Tél : +33 (0)3 23 21 49 70

www.ailette.org/Cap-Aisne

Adres

Place du Parvis Gautier de Mortagne

02000 LAON

Contact

Tél :  +33 (0)3 23 20 28 62

www.tourisme-paysdelaon.com

Adres

Parc du ValJoly

59132 EPPE-SAUVAGE

Contact

Tél : +33 (0)3 27 61 83 76

www.valjoly.com

Adres

20a rue Jean Jaurès

59610 FOURMIES

Contact

Tél : +33 (0)3 27 61 16 79

www.sud-avesnois-tourisme.com

Adres

147 rue de la Mie au Roy

60000 BEAUVAIS

Contact

Tél : +33 (0)3 44 79 38 08

www.plandeaucanada.fr

Adres

Bois Brulet, Chemin du Plouy

60000 BEAUVAIS

Contact

Tél : +33 (0)6 80 98 26 83

www.cariwood.fr

Adres

1 Rue Beauregard

60000 BEAUVAIS

Contact

Tél : +33 (0)3 44 15 30 30

www.visitbeauvais.fr

Adres

4 rue Robert Schuman

59280 ARMENTIERES

Contact

Tél : +33 (0)3 61 76 21 85

www.rex-tourisme.com

section-banner-bottom
Sluiten